BILATERALE BRIEVENWEGER

maker: onbekend / vermoedelijk land van herkomst: Oostenrijk
bruine lijn
brievenweger, maker onbekend
bilaterale brievenweger
 

Op de voet van deze oude brievenweger staat, wellicht om eventuele twijfel weg te nemen, aan de achterzijde: BILATERAL BRIEFWAAGE. Verder staan er nog twee afkortingen, de eerste afkorting luidt: K.K. OEST. UNG. P. Dit betekent: Kaiserlich Königlich Österreichisches Ungarisches Patent. Kaiserlich betreft een beperkte periode tot 1918 (Ferdinand I, 1835-1848, Frans I, 1848-1916 en Karel I, 1916-1918). Königlich betreft Hongarije vanaf 1867. De eerste Oostenrijkse postzegel dateert van 1850. Deze brievenweger zou van tussen 1867 en 1918 zijn. Maar de P van patent beperkt de mogelijke periode nog verder. Hongaarse patenten starten in 1896, Oostenrijkse starten pas in 1899. De weger is uit de periode van 1896-1918. De tweede afkorting luidt: D.R.P. A. Dit staat voor: Deutsches Reich Patent Angemeldet.

achterzijde weger
achterkant van de weger
 
detail 1
fraai plateau
detail 2
mooie uitsparingen
detail 3
fraaie accentlijnen

In de literatuur heb ik van deze brievenweger slechts één foto (M&G pp.89) gevonden. De informatie is beperkt tot: gemaakt in Oostenrijk en de aanduiding in ounces is voor de Engelse markt. De weger is van makkelijk roestend dun blik. De voet is vreemd degelijk dubbelwandig uitgevoerd. Minieme restsporen duiden er op dat oorspronkelijk een zilverkleurige toplaag op deze weger aanwezig is geweest. Het ronde plateau heeft een fraai patroon met accentlijnen en uitsparingen. Ook de wegervoet is uitvoerig versierd.

klik voor animatie
klik voor animatie
klik voor animatie
klik voor animatie
 
klik voor animatie
klik voor animatie

De onderste schaal loopt van 0 tot 20 gram, de bovenste schaal van 20 tot 100 gram. Beide schalen hebben een verdeling per gram. Alleen op modernere bilateral-wegers start de bovenste schaal ook bij 0 gram. Dit type dubbele pendelweger heeft geen schroef voor de nulafstelling nodig. De afleesschaal is niet makkelijk te lezen. De onderste schaal heeft een breuk bij 10 gram. Deze was slecht en zwak gerepareerd met veel zichtbaar zachtsoldeer. Dit is geheel verwijderd en vervangen door een uiterst minimale hardsoldeerverbinding.

detail 4
K.K. OEST. UNG. P.
detail 5
heel veel tierelantijnen
detail 6
D.R.P. A.
detail 7
herstelde breuk bij 10 gram
detail 8
BILATERAL BRIEFWAAGE
detail 9
boven-achteraanzicht
bruine lijn
« verzameling deel 1 «       © copyright André Solversie: april 18, 2004