oude grote brievenweger met krul

maker: Ph.J. Maul
bruine lijn
grote oude brievenweger, maker Ph.J. Maul
oude grote brievenweger
 

Dit is een grote forse brievenweger van Philipp Jakob Maul. Het Maul-logo staat op de dekplaat van het hoofdscharnier. Het frame met het visschubpatroon is van gietijzer. Beneden de nulpositie staat er een uitsteeksel op het frame als aanslag. Voorbij de bereiken 250 of 1000 gram, vindt het plateau een aanslag op de bovenkant van het frame bij het hoofdscharnier. De weger heeft een omklapbaar contragewicht. Met het contragewicht in de onderste stand wordt de 1000 gram schaal gebruikt. Met het contragewicht in de bovenste stand wordt de andere schaal tot 250 gram gebruikt. De weger heeft een forse schroef voor de nulafstelling. De maatschaal is geëmailleerd. Deze weger staat in diverse oude catalogi van verschillende! fabrikanten afgebeeld.
 
 

achterzijde weger
achterkant van de weger
 
1 kleintje zichtbaar bij de grote weger
animatie met een nog
kleiner wegertje
Ook deze weger staat op een oude poster met bijna 100 wegers van Philipp Jakob Maul onder het positienummer 18 en heeft daar artikelnummer 300 / 1000   »»
detail van poster van Ph.J. Maul
 
 

Er werden verschillende versies geleverd: messing vernikkeld, messing gebeitst, zwart gelakt of glans vernikkeld. De weger is er in vijf bereiken: 50g / 250g; 60g / 350g; 100g / 500g; 250g / 1000g; en 500g /2000g. De lagere bereiken zijn geheel, of grotendeels, per gram onderverdeeld. De tweede, hogere bereiken zijn per 5 gram onderverdeeld. Ook zijn er verschillende uitvoeringen van het weegplateau: rond en vlak, rond met een verlaging (het W-model), een lage schotel, een hoge komvorm, et cetera. Op de schaal is de aanduiding DEP. te zien. Dit is vermoedelijk de afkorting voor Déposée, hetgeen suggereert dat het model geregistreerd of anderszins vastgelegd is. Ook is de aanduiding Grm. te lezen, dit staat voor Gram. Onderstaand nog wat beelden van deze zeer robuuste brievenweger.

detail 1
sierlijk bloemmotief
 
detail 2
kenmerkende krul
 
detail 3
rond en vlak plateau
 
detail 4
geschubd frame
detail 5
stevige draaivoet
 
detail 6
bovenaanzicht
detail 7
de weegbereiken
 
detail 8
robuust frame
 
detail 9
schaaldetail
 
detail 10
pendel met knop
 
detail 11
M-logo op de dekplaat
 
 detail 12
forse schroef
 
bruine lijn
« verzameling deel 1 «        © copyright André Solversie: februari 16, 2009