Airmail
brievenweger

leverancier:
Gebr. Rikkers, Amsterdam
bruine lijn
Rikkers luchtpost brievenweger
Rikkers luchtpost brievenweger
 

Gebroeders Rikkers was gevestigd in Amsterdam. Op oude catalogi is terug te vinden dat zij later ook vestigingen in Den Haag, Rotterdam en New York hadden. Het was een handelshuis gericht op levering van lederwaren en kantoorartikelen aan andere ondernemers, ze leverden engros. Op een oude ansicht staat op de etalage van het winkelpand:


MONSTERZALEN
der N.V. HANDELSVEREENIGING
Gebr. RIKKERS-AMSTERDAM
lederwaren & kantoorartikelen-engros
+RWA+

achterzijde weger
achterkant van de weger
 
detail
Gebr. Rikkers op fotokaart
Oldenbarneveldtstraat 99b
in Rotterdam vóór mei 1940
detail
de tekst op het raam van Gebr. Rikkers:
MONSTERZALEN
der N.V. HANDELSVEREENIGING
Gebr. RIKKERS- AMSTERDAM
lederwaren & kantoorartikelen-engros
+RWA+

Uit ansichtkaarten-onderzoek op de site zoekplaatjes in oude ansichtkaarten is gebleken dat dit winkelpand in Rotterdam stond op de Van Oldenbarneveldtstraat 99b. Het pand werd in het begin van de tweede wereldoorlog in mei 1940 in de bombardementen verwoest. Het is mij nog niet bekend wanneer de firma Rikkers startte. Wel heb ik in een boek uit het jaar 1892 gevonden dat de firma Gebroeders Rikkers toen al actief was. Het betreffende boek is de catalogus van de Internationale Tentoonstelling voor Boekhandel en Aanverwante Vakken in het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam, Juli-Augustus 1892 georganiseerd door de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan, 1817-1892. Rikkers was toen gevestigd in de Warmoesstraat 152-154 te Amsterdam. Begin jaren zestig zat Rikkers in een groot pand met zeven etages op de Prinsengracht 612-622. Rikkers is toen overgegaan in Rikkers, Blazer & Metz (RBM), dit werd later overgenomen door Bührmann-Tetterode, en dit is later opgegaan in Esveha.

detail
een heel mooi binnenblad in kleur uit de catalogus van de
Internationale Tentoonstelling voor Boekhandel en Aanverwante Vakken
in het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam, Juli-Augustus 1892
door de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels
georganiseerd ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan, 1817-1892
De plaat werd gemaakt door Hobbe Smith, geboren
7 december 1862 in Witmarsum Friesland, Nederland, werkte eerst bij
'n steendrukkerij in Amsterdam, is later kunstschilder geworden, volgde
later een opleiding aan de Rijks Academie voor Beeldende Kunsten
in Amsterdam en aan de Tekenacademie van Antwerpen.
Overleed in Amsterdam op 1 maart 1942.
detail
Gebr. Rikkers Amsterdam presenteren zich op pagina 75
van de catalogus van de Internationale Tentoonstelling 1892
met op nummer de zes door Rikkers tentoongestelde producten
waarvan enkele met de toevoeging R.W.A.

De letters R.W.A. staan op verschillende door Rikkers geleverde produkten. Ze staan ook al in genoemde 1892 catalogus. In een advertentie voor 'potlooden' van Rikkers in de krant 'Het Nieuws van de Dag' van 20 december 1911 staat 'elk potlood is voorzien van den naam onzer firma of van ons gedeponeerd handelsmerk R.W.A.'. De R.W.A. afkorting staat bij leien van de Amerikaanse Blue Vein Slate Company uit Amerika, leien uit Duitsland, op de verpakking van Robert krijt, op diverse soorten pennen, bij voorbeeld op de kroontjespennen.

detail
pagina 30 van het 'advertentiën'-deel van de catalogus
van de Internationale Tentoonstelling 1892
Gebr. Rikkers Amsterdam R.W.A. presenteren zich als
enige importeurs van Blue Vein Slate Company leien,
en als uitgevers van Ott's teeken-leien,
Plaatsman's lei-telraam en Van Ankum's rekenstaafjes
detail
pagina 32 van het 'advertentiën'-deel van de catalogus
van de Internationale Tentoonstelling 1892
geheel ingenomen door Gebr. Rikkers Amsterdam. Ze hebben het
hoofd-depôt van Heintze & Blankertz' pennen en pennenhouders,
zijn de agenten van Lyra potlooden van Johann Froescheis,
zijn de uitsluitend importeurs van 'Craie Robert' schoolbordkrijt en
zijn enige importeur van Lingner & Kraft's buigzame staal-liniaal

En het gedeponeerde handelsmerk R.W.A. staat ook op de achterkant van de hier afgebeelde Airmail brievenweger. De betekenis van de R.W.A. afkorting heb ik nog niet kunnen vinden. Misschien is het Rikkers Waren Amsterdam of wellicht Rikkers Warmoesstraat Amsterdam? Het Benelux Merkenbureau meldde desgevraagd geen informatie over het vervallen handelsmerk R.W.A. te hebben. Ik hoop dat een bezitter van een oude Rikkers catalogus mij uitsluitsel kan geven.
Het wegerhuis lijkt sterk op dat van de Syro. Het Syro-huis is een eendelig stuk gegoten aluminium. Het Rikkers-huis is opgebouwd uit meerdere plaatdelen, een voor- en achterplaat en een geperst deel met geronde vormen. Ook de opstelling van de stelschroef verschilt. Bij de Syro bovenop en helemaal door het wegerhuis, bij de Rikkers naast het huis in de daarvoor iets grotere basisplaat. Deze Airmail brievenweger heeft een zeer beperkt weegbereik van 25 gram. Het huis en het plateau zijn van aluminium. De schroeven en voetjes zijn van messing. De grondplaat is magnetisch staal met een zwarte matte toplaag als coating. Bij zorgvuldige inspectie van die onderkant ontdekte ik onder de zwarte coating een ingestanste naam: "ENERGIE" ST. OEDENRODE HOLLAND. Is dit de naam van het bedrijf waar deze wegers werden geproduceerd voor de firma Rikkers? Of was deze weger een relatiegeschenk van "ENERGIE"?
Er bestaat ook nog de meer gewone Rikkers brievenweger met een weegbereik van 100 gram, de Rikkers RWA 100.

detail
het eerste Nederlandse
luchtpostetiket uit 1926
detail
luchtpostetiket Royal Mail
Engeland
detail
luchtpostetiket Israël
 
detail
luchtpostetiket Hong Kong
 

Het eerste vervoer van post door de lucht in Nederland gebeurde op het traject Londen-Amsterdam op 17 mei 1920. Bij de eerste vluchten naar Nederlands Indië moest er bovenop het normale posttarief een luchtrecht worden betaald van NLG 2,50 voor een briefkaart en voor overige stukken NLG 10,00 per 20 gram. Vrij snel daarna in 1928 werd het luchtrecht fors verlaagd naar 40 cent per briefkaart en voor overige stukken naar 75 cent per 20 gram. Later werd een goedkoop tarief tot 5 gram ingevoerd. De introductie van speciaal lichtgewicht luchtpostpapier met een gewicht van 30 gram of minder per vierkante meter hielp om de kosten voor de verzender te verlagen. Ook kwamen er luchtpostbladen die zo gevouwen en geplakt konden worden dat er geen aparte envelop meer nodig was, dit hielp om het briefgewicht voor de luchtpost laag te houden. Er heeft een tarief voor stukken van 5 t/m 10 gram bestaan voor luchtpost tussen Nederland en Indië.

detail
luchtpostetiket van het Amerikaanse
postbedrijf USPS
detail
blocnote luchtpostpapier
Skymaster Blue
detail
uitkomst weging met papierweger
van een proefstuk luchtpostpapier:
25 gram per vierkante meter [g/m²]
detail
verpakking luchtpostpapier
en luchtpostenveloppen
van het merk: Wings

Het luchtrecht naar vele overzee gelegen landen is opgesplitst in de categorie Brieven en (prent)briefkaarten en de categorie Overige stukken (drukwerk, akten, monsters etc.). In de vroege perioden gold het luchtrecht voor Brieven per 5 gram. De overige stukken 0-20 20-50 en per 50 gram meer. Later werd het luchtrecht voor prentkaarten en overige stukken per 10 gram bepaald. Dit laatste luchtrecht gold ook voor couranten en tijdschriften. Per 12 juni 1937 werd het extra luchtrecht voor luchtpost afgeschaft. In Nederland moest de verzender de envelop links boven het adres duidelijk en onderstreept (bij voorkeur met een gekleurde lijn) voorzien van de tekst: PER LUCHTPOST. Daarnaast de plaats van bestemming ook nog op duidelijke wijze omhalen (bij voorkeur door middel van een raam van gekleurde lijnen). Later in 1926 werden de luchtpostetiketten ingevoerd, eerst in het geel met zwarte tekst. In 1927 werd deze etiketten verplicht. In 1929 werd internationaal afgesproken dat de luchtpostetiketten blauw moesten zijn. Omdat de voertaal bij deze Wereldpostvereniging (UPU = Universal Postal Union - Union Postale Universelle) Frans was, moet er ook altijd 'Par Avion' op staan.

Airmail
Airmail = luchtpost
 
 
voorkant
de voorkant
 
 
Rikkers
de merknaam RIKKERS,
aanduiding weegbereik 25 en
het gedeponeerde handelsmerk R.W.A.
detail 1
maatstrepen per gram
 
detail 2
uitgevouwen maatschaal
 
detail 3
het weegbereik is 25 gram
 
detail 4
Rikkers staat achterop
 
detail 5
stelschroef door grondplaat
 
detail 6
messing stelschroef
 
detail
de onderkant met messing schroefjes en
twee vaste en één instelbaar steunpunt
 
detail
detail van onderkant met de tekst:
"ENERGIE" ST. OEDENRODE
HOLLAND
bruine lijn
« verzameling deel 13 «© copyright André Solversie: december 24, 2010