SCHÜTTE & PÖPPE
HANNOVERA
brievenweger

maker: Schütte & Pöppe, Hannover-Linden, Duitsland
bruine lijn
brievenweger, maker Schütte & Pöppe
brievenweger Schütte & Pöppe
 

Deze brievenweger kwam zwaar gehavend in mijn bezit. Een weegplateau of schaaltje ontbreekt, de wijzerplaat heeft vele barsten opgelopen en er zijn stukjes uit weg. De wijzer is verbogen. De gietijzeren behuizing blijkt ook gebroken en al gerepareerd te zijn. De groene verf is over de reparatie heen aangebracht. Ik weet niet of de weger oorspronkelijk ook al groen was. Op de wijzerplaat zijn de gaten voor de bevestigingsschroeven te groot voor beide schroefkoppen geworden, de kop van de schroeven gaan door die gaten heen en de wijzerplaat er mee vastzetten lukt niet meer. In het wegermechanisme ontbreekt een van de twee trekveren. Ik heb een weegschoteltje gemaakt en stukjes van de wijzerplaat met emailverf aangevuld. De schroefgaten heb ik verkleind door een messingplaatje op de achterzijde van de wijzerplaat te lijmen. Ik heb vervangende trekveer geplaatst en de wijzer gericht en aangepast. Verder verfijnen van de reparatie heb ik voorlopig uitgesteld. Het model van deze brievenweger is terug te vinden bij wegers van Emil Ubrig uit Berlijn en van George Salter & Co. uit West Bromwich in Engeland.
Het interessantste van deze brievenweger is de wijzerplaat waarop de posttarieven staan voor verzending van brieven, drukwerk, en monsters binnen Duitsland en voor Duitse post naar de landen aangesloten bij de Weltpostverein (Wereld Post Vereniging, Union Postale Universelle, Universal Postal Union). Volgens het boek Michel Postgebühren-Handbuch Deutschland was het op de wijzerplaat staande binnenlandse brieftarief voor Duitsland geldig van 1 april 1900 tot 1 augustus 1916. Het binnenlandse tarief voor drukwerk (= Drucksachen) was geldig van 1 juni 1890 tot 1 oktober 1918. Het binnenlandse tarief voor monsters (= Waarenproben) was geldig van 1 april 1900 tot 1 juli 1906. Deze brievenweger is daarom te dateren op de korte periode 1 april 1900 tot 1 juli 1906.
 

achterzijde weger
achterkant van de weger
 

Het logo met het paard vond ik terug op het internet op een rekening van 16 januari 1909 van Schütte & Pöppe, Fabrik hauswirtschaftl. Machinen, uit Hannover-Linden in Duitsland. Ik weet niet of het logo-paard op het raspaard de Hannoveraan lijkt. De merknaam Hannovera staat in rood gedrukt op deze rekening, niet op mijn brievenweger. Deze firma werd in 1890 opgericht. In de literatuur database van Ritzo Holtman is Hannovera als merk terug te vinden in een prijslijst van Wirtschaftsgemeinschaft Deutscher Waagen- und Gerätefabriken WIDEWAG G.m.b.H. uit Hannover. In deze prijslijst uit 1930 staat hetzelfde logo met het paard op de tekst FABRIK=MARKE. Op een prijslijst uit 1934 staat hetzelfde logo met het paard en de tekst FABRIK=MARKE, echter de fabrieksnaam is nu veranderd in HANNOVERA Waagen- und Machinenfabrik G.m.b.H., uit Hannover-Linden.
Onderstaand nog wat beelden van de oude gehavende brievenweger en van het briefhoofd van Schütte & Pöppe.

logo van Schütte & Pöppe
logo van Schütte & Pöppe
uit het briefhoofd rechts
 
briefhoofd
briefhoofd Schütte & Pöppe uit januari 1909
(bron: Wikimedia Commons)
 
deel briefhoofd
de firmanaam Schütte & Pöppe uit het briefhoofd links
daarboven staat in rood de merknaam Hannovera
 
de wijzerplaat
animatie: de wijzerplaat voor en na de reparatie
 
 
het logo
animatie: het logo
voor en na de reparatie
 
achterkant wijzerplaat
animatie: de achterkant van de wijzerplaat
voor en na de reparatie
 
detail 7
Porto - Taxe
links de posttarieven binnen Duitsland en rechts voor
Duitse post naar de landen van de Weltpostverein
 
detail 7
de enigszins herstelde wijzerplaat
 
 
detail 9
tariefgrens 20 gram staat apart vermeld
het weegbereik is 1000 gram
 
detail 8
er staan maatstrepen per vijf gram
onder Waarenproben (= monsters) staat de gewichts-
grens van 350 gram die is kenmerkend tot 1 juli 1906
 
 
detail 1
van links
 
detail 2
de bijgemaakte schotel
 
detail 3
van rechts
 
detail 4
de roestige binnenkant
 
detail 5
de kenmerkende achterkant
 
detail 6
de weger staat op drie steunpunten
 
bruine lijn
« verzameling deel 16 «© copyright André Solversie: februari 10, 2015