brievenweger
Bosca
vermouth spumanti

ontwerp waarschijnlijk van G. Hund, Frankrijk
maker: onbekend, land van herkomst: Italië
bruine lijn
brievenweger, reclame Bosca
pocket brievenweger
 

Dit brievenwegertje werd gemaakt voor de Italiaanse markt. Er staat op de voorzijde PESA LETTERE. Dat is Italiaans voor brievenweger. Ook staat er No. 161926. Ik heb niet kunnen achterhalen of dat een patentnummer is. Er staat GRAMMI. Dat betekent gram. De aangegeven weegwaarden zijn 0 - 7½ - 10 - 15 - 20 - 30 en 50. De waarde 40 staat alleen met een streepje aangegeven. Op de achterkant staat reclame: BOSCA VERMOUTH SPUMANTI.
Dit wegermodel vindt je ook in Frankrijk. Daar staat er PESE-LETTRES op. Op die Franse wegertjes staat de naam G. HUND. En als eenheid GRAMMES. Waarschijnlijk is G. HUND de bedenker van dit wegermodel. Er bestaan ook uitvoeringen waarop centraal ook nog staat: EXPOSITION UNIVERSELLE 1867. Er is ook een nog kleinere uitvoering waarvan het bereik maximaal 30 gram is. Ik heb nog een andere Italiaanse uitvoering gezien met als reclametekst: Biscotti GATTI cioccolata Lejet Trieste 3. En weer een andere met deze reclametekst: FARMACEUTICI ITALIA S.A. MILANO. Op een Amerikaanse website stond een exemplaar van dit model brievenweger met reclame voor Laboratoire Santos-Buch Santiago de Cuba Habana erop. Op het internet wordt ook regelmatig een Argentijnse uitvoering aangeboden. Het model is precies omgekeerd uitgevoerd: de gravering en aanwijzer zijn op de achterkant aangebracht en die is de Argentijnse voorkant geworden. Het model is dus vertikaal gespiegeld. Erop staat: INDUSTRIA ARGENTINA - MICRO PAT. 5612 en de maateenheid GRAMOS. Deze uitvoering heeft de meetwaarde 7½ niet meer, het is hoogstwaarschijnlijk een veel later gemaakte gespiegelde kopie van het Franse ontwerp. Die waarde 7½ staat nog wel op
 
 

check van de weger met een gewicht
check van de weger met een gewicht
 

de Franse wegertjes met de 1867 tekst. In Frankrijk was die 7½ tariefgrens per 1 januari 1862 al veranderd naar 10 gram. Het wegertje zal daarom waarschijnlijk vóór 1862 bedacht zijn. In postverkeer van Frankrijk naar Groot-Brittannië en van Frankrijk naar Pruisen bleef de 7½ gram en veelvouden daarvan tot 1875 in gebruik. Hoe oud mijn Bosca vermouth spumanti wegertje werkelijk is weet ik niet, het kan best van na 1867 dateren. ik ben niet bekend met de oude Italiaanse post tarieven. De wegerdiameter is 29 millimeter, de diameter van de twee euromunt is 25,75 millimeter. Onderstaand nog wat beelden van deze kleine brievenweger.

weger
op de achterkant staat reclame voor
Bosca vermouth spumanti
 
twee euro munt naast de weger
een twee euro munt naast de net iets grotere brievenweger
 
 
weger
weegt tot 50 grammi
 
 
detail 1
de brievenweger op mijn hand
 
detail 2
weger met brief
 
detail 3
ingezoomd op de brievenweger in mijn hand
 
detail 4
de waarde 7½ staat nog apart aangegeven
 
detail 5
onderaan staat: PESA LETTERE No. 161926
 
detail 6
G. Hund uit Frankrijk ontwierp vermoedelijk de weger
 
bruine lijn
« verzameling deel 16 «© copyright André Solversie: november 26, 2016