PRADEL
brievenweger / pèse-lettres / pesacartas

ontwerp Pradel, Parijs, Frankrijk
land van herkomst Spanje
bruine lijn
achterzijde weger
achterzijde van de PRADEL briefweger
 

Er staat pesacartas voor de naam PRADEL op dit sierlijk gevormde brievenwegertje. Pesacartas is Spaans voor brievenweger. De maateenheid is GRAMOS, Spaans voor gram. Meestal staat er op dit model pèse-lettres voor de naam PRADEL en vlakbij de aanwijzer-ophanging ook nog DÉPOSÉ. Dit model briefweger is oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk en waarschijnlijk ontworpen door PRADEL. Op die Franse wegers is de maateenheid GRAMMES, Frans voor grammen. Er zijn verschillende uitvoeringen. Meestal gaat het weegbereik tot maximaal 50 gram maar er zijn er ook die tot 60 gram wegen. Er zijn er die tot 20 gram voor iedere gram een maatstreep hebben. Bij andere wegers, zoals de hier getoonde, zijn er minder maatstrepen. Opvallend is de aparte aanduiding van 7½ gram. Die postgewichtsgrens heeft in Frankrijk bestaan tot 1 januari 1862 en werd daarna 10 gram. De geschiedenis van de Spaanse postgewichtsgrenzen ken ik (nog) niet. Op sommige Pradel brievenwegers staat onder het gewicht in grammen ook een Frans posttarief in centimes, 20 centimes tot 10 gram, 40 centimes tot 20 gram, en 80 centimes boven de 20 gram tot 100 gram. Dit zijn Franse briefposttarieven uit de periode vanaf 1 januari 1862 tot 1 januari 1871.
Deze Pradel brievenweger werd soms ook met een ophangstandaard geleverd. In het blad Equilibrium staat op pagina 2770 een versie met briefplateau, parallellogram-mechaniek en staander. Van mijn Spaanse Pradel-brievenweger ontbraken de ophanging en de briefklem. Ik heb deze delen bijgemaakt en geheel in messing uitgevoerd omdat dat er mooier uitziet. Oorspronkelijk zal de briefklem van verenstaal gemaakt zijn. De ophanging en de aanwijsarm en ook de
 
 

voorkant weger
PRADEL brievenweger
 

briefklem lijken bij andere exemplaren gezwart. Volgens een oude originele verpakking, zie onderaan deze pagina, was de Pradel oorspronkelijk ook nog als muntgeldweger te benutten. Op het doosje staan namelijk de gewichten van de zilveren en gouden Franse munten. Onderstaand nog wat beelden van mijn Spaanse PRADEL briefweger.

weger
met een creditcard in de briefklem
 
 
briefklem
de briefklem is gemaakt
uit één draad
 
weger
drie creditcards samen in de briefklem
 
 
detail 1
PESACARTAS PRADEL
 
detail 2
vast tussen de vingertoppen
 
detail 3
de schaal met daarop de waarden 50, 40, 30, 25, 20,
15, 10, 7½, 5, en 0 GRAMOS (Spaans voor gram)
 
detail 4
test met gewicht van 20 gram
 
detail 5
de aanwijzer staat op 20 gram
 
detail 6
test met gewicht van 50 gram
 
detail 7
PESACARTAS PRADEL
 
detail 8
een duidelijke punt in het venster van de aanwijsarm
 
detail 9
PESACARTAS PRADEL
 
wegerdoosje
verpakkingsdoosje van de Pradel
 
 
wegerdoosje
de gewichten van Franse
munten in zilver en goud
 
bruine lijn
« verzameling deel 16 «© copyright André Solversie: februari 15, 2017