TRIUMPF
zakbrievenweger

maker: onbekend, Duitsland
een geschenk van Rein Kok
bruine lijn
brievenweger, maker onbekend
Triumpf zakbrievenweger [Taschenbriefwage]
 

Deze zakbrievenweger, of in het Duits Taschenbriefwage, weegt tot 350 gram. Dit was het maximale weegbereik dat in Frankrijk vrij was toegestaan. De Triumpf komt toch zeer waarschijnlijk uit Duitsland, gezien de tekst op de weger TASCHEN BRIEFWAGE en de aanduidingen D.R.P. en D.R.G.M.. Ik heb het betreffende patent nog niet gevonden. Wel het Duitse patent DE227451 uit 1910 met een vergelijkbaar zakbrievenwegertje voorzien van een dubbele maatschaal. Naar keuze, afhankelijk van de stand van een bladveerschuifje weegt dat van 0 tot 60 gram, of van 75 tot 350 gram.
De eenvoudigste uitvoering, zonder de bladveerschuif en met één bladveertje staat als Westentaschen-Briefwaage in de catalogus van Ph.J. Maul uit 1909. Het op die figuur staande D.R.G.M. patentnummer DE318707 is onjuist en hoort niet bij dit wegerontwerp. Nadrukkelijk wordt in de catalogus de aandacht gevestigd op mogelijkheid de achterkant van dit vestzakwegertje te

achterzijde weger
achterkant van de weger
 

voorzien van een reclame-opdruk of van een celluloidraampje met daarachter reclame. Het wegertje van 5 x 3 x 0,5 centimeter, weegt tot 60 gram, of tot 4 ounces, of tot 4 Russische Loth. In de Ph.J. Maul catalogus van 1912 is een variant met een spiegeltje op de achterkant verkrijgbaar. Ook in de Export-Katalog van Ph.J. Maul uit de jaren 1912-1914 staat dit zakbrievenwegertje nog afgebeeld met een weegbereik van 60 gram.
De hier gepresenteerde Triumpf Taschenbriefwage weegt tot 350 gram. De maatschaal heeft tot 80 gram per tien gram een maatstreep. Vanaf 100 gram staat er per 25 gram een maatstreep tot 200 gram. Daarna staat er per 50 gram een maatstreep. De afmetingen van het wegerhuis zijn 5,6 x 4 x 0,75 centimeter. Het briefklemmetje past niet in het wegerhuis. Dat is bij de vestzakwegertjes van Ph.J. Maul wel het geval. Op de achterkant is een fotootje geplaatst. ik weet niet of dit als een souvenir werd verkocht. De foto weet ik nog niet te plaatsen.
Over de schrijfwijze Briefwage of Briefwaage worden tegenstrijdige beweringen gedaan. Vóór 5 juli 1927 was het de oude spelling Briefwage. Daarna zou Briefwaage de juiste spelling moeten zijn. In de vroege Ph.J. Maul catalogi is het toch al Briefwaage. Per 20 juli 1928 kwam het Preußische Ministerium für Wissenschaft, Kunst und Volksbildung alweer met de uitspraak dat beide schrijfwijzen weer werden geaccepteerd. Aan de hand van de schrijfwijze Briefwage of Briefwaage valt een brievenweger dus niet goed te dateren. Onderstaand nog wat beelden van deze Triumpf zakbrievenweger.

de briefklem
de briefklem
 
 
achterkant weger met foto
de foto op de achterkant toont een Duitse? militair op een motor met zijspan
 
 
detail 1
het brievenwegertje
 
detail 2
met brief
 
detail 3
tussen duim en wijvinger
 
detail 4
slechts 7,5 millimeter dik
 
detail 5
met brief beeld van achterkant
 
detail 6
tussen duim en wijsvinger
 
detail 7
achterwand van de opengewerkte weger
 
detail 8
voorwand van de opengewerkte weger
 
detail 9
de ingeklemde bladveer en de ophangdraad van de briefklem
 
patentfiguren
figuren van patent DE227451 uit 1910
 
 
figuur uit La Nature
deze afbeelding komt uit La Nature van 1911 pp.16,
in de rubriek Science Appliquée: pèse-lettre de poche
 
 
patentfiguur
derde figuur van patent DE227451 uit 1910
 
 
bruine lijn
« verzameling deel 18 «© copyright André Solversie: augustus 25, 2017