brievenweger
&
-opener

vermoedelijke ontwerper: Georg Rülke, Brand-Erbisdorf, Sachsen, Duitsland
bruine lijn
brievenweger, maker onbekend
briefweger kantelt bij briefgewicht boven 20 gram, tevens briefopener
 

Deze brievenweger en briefopener is afkomstig uit Duitsland. De Duitse benaming is: Brief Uebergewichtsanzeiger für 20 Gr. Het is een kantelweger: is de brief iets zwaarder dan 20 gram dan kantelt de weger om naar de kant met de briefklem, zie de animaties hieronder. De weger wordt gebruikt bij de rand van een tafel of van een bureau. Op het ontwerp zou een D.R.G.M. verkregen zijn. Ik heb het betreffende Deutsches Reich Gebrauchs Muster nog niet gevonden. Wel vond ik een Brits patent GB491380 aangevraagd in 1937 en toegekend in 1938 met de titel: Improvements in Letter Balances and like Scales op naam van Dr. Georg Rülke uit Sachsen in Duitsland. Er is ook een Zwitsers patent CH203996 uit 1939 met de titel Kippwaage, ook op naam van Dr. Georg Rülke. De eerste twee figuren van het patent tonen een kantelweger die lijkt op de hier gefotografeerde weger. De kantelweger op de foto's is eenvoudiger van vorm en kantelt duidelijker over een grotere hoek.
 

onderkant weger
onderkant van de kantelweger
 
patentfiguren
de eerste twee figuren van het Britse patent 491380 uit 1938 op naam van Dr. Georg Rülke uit Brand-Erbisdorf, Sachsen, Duitsland
 

Deze kantelweger en briefopener heeft ingegraveerd reclame voor W.E.Z. Cigarren. Het oorspronkelijke bedrijf dateert uit 1911, een andere internetbron noemt 1907 als startjaar. Het werd gestart als de Waren- Ein- und Verkauf-Zentrale GmbH. Oorspronkelijk voor leden van de Algemene Zwitserse Vereniging voor Duitsland en naburige staten e. V., Leipzig, (melk- en dierenveredelaars) er werd voordelig kleding en voedsel gekocht en verkocht. Sinds de jaren twintig heeft het bedrijf naast een dochtermaatschappij in Königsberg / Oost-Pruisen 50 filialen en het had een eigen sigarenfabriek geopend in Altenburg bij Leipzig. Het verkocht nu vooral "W. E. Z." - sigaren uit eigen productie. De 46 aandeelhouders van het bedrijf waren voornamelijk boeren en dierenveredelaars met de Zwitserse nationaliteit. Het sigarenbedrijf werd in de jaren twintig gestart. In 1933 had het de naam W.E.Z. Cigarren-Fabrik GmbH, in Altenburg bij Leipzig. Het werd in 1937 voortgezet als een besloten vennootschap met de naam "Haus W.E.Z." Cigarrenfabrik Camenzind & Co., Altenburg bij Leipzig. Op 6 september 1951 nam de Oostduitse staat het beheer van buitenlandse bezittingen in de DDR over en alle rechten van de aandeelhouders werden opgeschort. In 1952 werd het hoofdkantoor in Leipzig gesloten en in 1965 sloot de sigarenfabriek in Altenburg. In 1993 werd het staatstoezicht opgeheven en werd het bedrijf geliquideerd. Deze brievenweger zag ik ook met een reclameopdruk voor: F. Heinze Friseur Elgersburg. En met ingegraveerd Berger u. Wirth. Berger & Wirth was een verffabriek uit Leipzig. Waarschijnlijk bestaan er nog andere exemplaren met ingegraveerde of opgedrukte reclames. Onderstaand nog wat beelden van deze kantelweger & briefopener.

twee posities van de kantelweger
animatie: [beweeg de aanwijzer over de foto]
deze brief weegt 19,8 gram: er is geen duidelijke voorkeursstand
 
twee posities van de kantelweger
animatie: [beweeg de aanwijzer over de foto]
het extra strookje papier van 0,3 gram kantelt
de weger met een brief van 19,8 gram
twee posities van de kantelweger
animatie: [beweeg de aanwijzer over de foto]
met een brief van 19,8 gram is er geen duidelijke voorkeursstand
 
detail 1
ingegraveerd de reclame voor W.E.Z. Cigarren
 
detail 2
de rand is versierd met een streepjespatroon
 
detail 3
Brief Uebergewwichtsanzeiger für 20 Gr. D.R.G.M.
 
detail 4
plaatsing op rand van tafel of bureau
 
detail 5
de briefklemveer is ook de bevestiging aan de weger
 
detail 6
deze brief is lichter dan 20 gram
 
detail 7
deze glimmende messing kantelweger is ook een briefopener
 
detail 8
de weger in een pennenbakje
 
bruine lijn
« verzameling deel 18 «© copyright André Solversie: november 25, 2017