WMF
brievenweger
No. 525

maker: Württembergische Metallwarenfabrik, Gieslingen/Steige, Duitsland
bruine lijn
brievenweger, maker WMF
WMF brievenweger No. 525
 

Opnieuw een brievenweger afkomstig van de Württembergische Metallwarenfabrik uit Gieslingen/Steige in Duitsland. De wegervoet is op de onderkant gemerkt. In het midden staat het nummer 525. In een catalogus uit 1914 is dat terug te vinden als modelnummer 525. Aan een zijkant staat OX, dan een logo van WMF en dan I/O. OX betekent dat het zilver-oppervlak kunstmatig donkerder is gemaakt. Het WMF logo met de bovenaan niet horizontaal gesteepte bijenkorf met daarop een ruit met een struisvogel en de letters WMF G, dateert uit de periode 1910-1925. De aanduiding I/O betekent dat er 1 gram zilver per vierkante decimeter is aangebracht. Een andere bron zegt dat de normale hoeveelheid zilver per oppervlakteeenheid is aangebracht, dat is tamelijk vaag. In de binnenrand staat de letter α (alpha), hiervan weet ik de betekenis niet. Onderaan op de achterkant van de staander van de briefweger staat nogmaals het WMF logo met een struisvogel op een ruit in een bijenkorf.
Op de schaal van de brievenweger staat als de maateenheid Gr. De schaal gaat tot 50 gram en heeft per vijf gram een maatstreep. Alleen tussen 10 en 20 gram staat er zelfs per gram een maatstreep. Bijzonder aan dit model is het scharnier onderaan de staander. Het wegermechanisme kan daarmee op nul gesteld worden. Volgens een WMF cataloguspagina uit 1914 is er een D.R.G.M. op dit idee verkregen. Ik heb dat nog niet gevonden.
Er bestaan veel meer brievenwegermodellen van WMF, zie bijvoorbeeld WMF brievenweger, de WMF No.117 en ook deze WMF brievenweger. Het zijn vooral verschillen in de uitvoering van de wegerbasis. Enkele modellen hebben een postzegeldoosje, andere modellen een inktstel, weer andere uitgebreidere modellen een inktstel, een envelophouder, inktvloeier of blotter, penhouder, postzegeldoosje en een thermometer.
Onderstaand nog wat beelden van deze oude WMF brievenweger.
 

achterzijde weger
achterkant van de weger
 
WMF weger
de nog niet schoongemaakte WMF brievenweger
 
 
catalogus afbeelding
afbeelding uit de WMF catalogus van 1914
 
 
WMF weger
de schoongemaakte WMF brievenweger
 
 

detail 1
de sierlijke WMF wegervoet
 
detail 2
het ronde scharnier om de weger op nul te stellen
 
detail 3
het nummer 525 is op de onderkant meegegoten
 
detail 4
onderop staat in de rand de letter α
 
detail 5
OX met een WMF logo en de letters I/O
 
detail 6
WMF logo onder achterop de staander van de weger
 
detail weger
maataanduiding Gr. en tussen
10g en 20g een streep per gram
 
detail 8
WMF logo onder achterop de staander van de weger
 
 
detail 9
WMF logo onder achterop de staander
 
 
bruine lijn
« verzameling deel 19 «© copyright André Solversie: oktober 10, 2020