BECKSON'S
dichtheidsbalans volgens Westphal

maker: Fijn-Mechanische Industrie "Becker's Sons N.V.", Brummen, Nederland
bruine lijn
Westphal balans, maker Becker's, Brummen
Westphal balans, maker Becker's Sons, Brummen
 

Deze weegschaal is afkomstig van Fijn-Mechanische Industrie "Becker's Sons N.V." uit Brummen, Nederland. Deze weger werd verkocht met het logo en de merknaam Beckson voorop de lade van de houten opbergkist. De kist dient ook als grondvlak voor de balans. Het is een ongelijkarmige balans voor het bepalen van het soortelijk gewicht van vloeistoffen tot op vier decimalen nauwkeurig. Becker's beperkt dit zelf tot drie decimalen. De weegschaal wordt op de houten kist opgesteld en kan opgeborgen worden in de lade. Bij deze weegschaal hoort een setje gewichtshaken, een thermometer/dompellichaam volgens Reimann, een pincet, en een cilinderglas. Voor het waterpas opstellen beschikt de weegschaal over een lood hangend aan een koordje. Met de beide stelbare pootjes onder vooraan de kist is waterpas staan te regelen. Het Reimann dompellichaam is geijkt en verplaatst 5 gram water, het dompellichaam bevat ook een thermometer. Een gebruiksaanwijzing ontbreekt bij mijn exemplaar. De bepaling van het specifieke gewicht van vloeibare stoffen met een balans volgens G. Westphal is al in 1870 beschreven. Friedrich Mohr deed dat al in 1832 en deed het voor vloeibare en vaste stoffen. Een dichtheidsbalans volgens Mohr staat hier beschreven. De balans volgens Systeem Westphal werd jarenlang door veel wegerfabrikanten geleverd. Er zijn verschillen in uitvoering, gelijk blijft het toepassen van de wet van Archimedes:
een in vloeistof ondergedompeld voorwerp ondervindt een opwaartse kracht gelijk aan het gewicht van de door het voorwerp verdrongen vloeistof. In het verenigingsblad Meten & Wegen van september 2003 staat op pag. 2920-2926 een verhelderend artikel van E.M. van der Ouderaa met de titel: Twee balansen van Westphal. In dit artikel over instrumenten om de soortelijke massa van vloeistoffen te meten worden naast de pyknometer, de aerometer, enkele hydrometers, ook de balans van Mohr en de balans van Westphal uitgebreid beschreven en besproken. Op het einde van
 

Westphal balans, maker Becker's, Brummen
Westphal balans, maker Becker's, Brummen
 

het artikel staat voor deze Westphal balans een gebruiksaanwijzing afkomstig van Fijn-Mechanische Industrie "Becker's Sons" - N.V. gedateerd juni 1964.
Onderstaand nog wat beelden van deze Beckson dichtheidsbalans voor vloeistoffen.

detail 7
het draaipunt is een meskantlager
 
detail 8
ook de weeglast hangt op een meskantlager
 
wegerdeel
het contragewicht op de korte arm
van de balans in evenwicht
 
wegerdeel
het dompellichaam hangt aan de
lange arm van de balans
 
wegerdeel
staander is vast op de kist gemonteerd
 
 
wegerdeel
een vast steunpootje middenachter
twee stelbare steunpoten vooraan
 
 
logo Beckson
het Beckson logo
 
 
wegerdeel
het fabrieksplaatje van Becker's Sons
 
 
detail 1
de wegerdelen opgeborgen in de lade
 
detail 2
de lege lade met speciale opbergplekken
 
detail 3
onderkant met de drie steunpunten
 
detail 4
losse delen in plastic opbergdoosje
 
detail 5
de losse delen uitgestald
 
detail 6
het dompellichaam met opbergkokertje
 
detail 7
het dompellichaam naar Reimann verdringt 5 cc
 
 
detail 8
het dompellichaam is ook thermometer
 
detail 9
de niet originele vloeistofcilinder opgesteld
op de mahoniehouten kist
 
bruine lijn
« verzameling deel 19 «© copyright André Solversie: augustus 31, 2018