DR. OETKER
BACK-WAAGE

leverancier: Dr. Oetker, Bielefeld, Duitsland
bruine lijn
bakweegschaal, Dr. Oetker
Dr. Oetker bakweegschaal
 

Deze bakweegschaal heeft het logo en de naam Dr. Oetker op het wegerhuis onder de maatschaal. Het wegerhuis en vermoedelijk ook het weegplateau zijn van bakeliet gemaakt. Op de binnenkant van het wegerhuis staat het onderdeelnummer 1246/2, het PAG logo en de codering van het Material-Prüfungs logo met 45 en de letter S. De 45 wijst naar Presswerke AG uit Essen. De letter S betekent dat het wegerhuis van Phenolharz (Bakelit) mit Holzmehl als Füllstoff is gemaakt. Het weegplateau heeft geen onderdeelnummer en ook geen beeldmerken van de fabriek of van MaterialPrüfung Berlin-Dahlem. Het weegbereik is 500 gram. Tot dertig gram staan er in het rood strepen per gram, van 30 tot 500 gram staat er per vijf gram een maatstreep. Op de maatschaalplaat staat GRAMM als eenheid. Deze bakweegschaal heeft een zwaar leven gehad en mist links en rechts stukken van de bakelieten rand van het wegerhuis. Waarschijnlijk ontbreekt ook nog de bak waarin het bakmeel en dergelijke wordt
 

achterzijde weger
achterkant van de weger
 

afgewogen na plaatsing op het weegplateau.
De Dr. Oetker bakweegschaal dateert van de periode 1930s-1950s. Deze weegschalen werden gemaakt door de dochterfirma Bielefelder Haushaltgeräte Gesellschaft (BHG).
Deze Dr. Oetker bakweegschaal heeft eenzelfde wegermechanisme als de eerder getoonde bakelieten brievenweger. De firma Dr. Oetker heeft nog andere weegschaalmodellen uitgebracht, zie deze Oetker keukenweegschaal, ook van bakeliet, en deze de veel modernere plastic Dr. Oetker Backwaage. Bakeliet werd elders ook in wegertjes toegepast, zie bijvoorbeeld deze brievenweger met een bakeliet plateau, deze Testut brievenweger, deze Lightning eierweger, en deze eierweger van Guerin-Brimac.
Onderstaand nog wat beelden van deze bijzondere Dr. Oetker bakweegschaal van bakeliet.

weger
de gekochte ongereinigde Back-Waage
 
 
detail weger
detail van de nog vuile Back-Waage
 
 
wegerdetail
detail van de schoongemaakte Back-Waage
 
 
detail 1
flink roestige bodemplaatjes
 
detail 2
de stukke rand
 
detail 1
markeringen 45S en PAG
 
detail 2
onderdeelnummer 1256 /2
 
bruine lijn
« verzameling deel 19 «© copyright André Solversie: september 1, 2018