NARCISSE BRIAIS
brievenweger

maker: Narcisse Briais, Parijs, Frankrijk
bruine lijn
brievenweger, maker Narcisse Briais
Narcisse Briais brievenweger
 

Van de hier gepresenteerde brievenweger ontbreekt het originele briefplateau, evenals de aanwijzer en een deel van de papieren maatschaal. Voorlopig is een papieren briefplateau gebruikt om een wel complete weger te suggereren. Later in 2019 komt er waarschijnlijk een nagemaakt messing briefplateau en een messing aanwijzer.
Dit is een behoorlijk oude brievenweger uit Frankrijk. Het is een ontwerp van Narcisse Briais uit Parijs. Het NB-logo, het beeldmerk van Narcisse Briais, staat nog niet op deze brievenweger. Narcisse Briais was een Franse instrumentmaker die brievenwegers en balansen vervaardigde tussen 1859 en 1886. Het N.B. logo zou vanaf 1876 ingevoerd zijn. Na 1886 nam G. Restorf het bedrijf over en bleef het N.B. logo gebruiken. In 1914 stopte Restorf het bedrijf. Daarna werd door M. Ducos 1915-1926 en van 1927-1931 door M. Guérin het N.B. logo nog steeds op brievenwegers gebruikt (bron: Le Système métrique 1997-3, pagina 1124). Van Narcisse Briais, of van zijn opvolgers, zijn al eerder brievenwegers getoond, zie de fotografische weger, de Loth weger, de kruiden- & poederweger, en het déposé wegertje.
Er is van dit ontwerp een Frans patent te vinden met nummer FR28419 met datum 10 juli 1856. Daarna volgde nog wat toevoegingen in 1857 en 1858. Van dit model bestaan verschillende uitvoeringen. Het hier getoonde exemplaar heeft een paar sierranden van messingbolletjes. Er bestaan verschillende uitvoeringen van het houten deel en van het briefplateau. In het boek Pèse-lettres ou Balances postales, guide de collection en français van Williams Archambaud staan foto's van verschillende uitvoeringen. Ook staat er het genoemde patent in, met de tekst en de figuren.
Ik heb exemplaren gezien voor gebruik in Frankrijk, in Italië en ook in België.
Onderstaand nog wat beelden van deze Briais brievenweger ontworpen in de periode 1856-1858.
 
 

Briais weger
Briais brievenweger
 
wegerdeel
slechts twee gewichtsgrenzen
7½ en 15 gram
 
wegerbasis
de houten voet heeft twee randversieringen
van kleine messingbolletjes
 

bruine lijn
« verzameling deel 20 «© copyright André Solversie: december 15, 2018