G. RIDDLE
brievenweger

ontwerp: Gabriel Riddle, Londen, Engeland
bruine lijn
brievenweger, maker G. Riddle
brievenweger, een ontwerp van Gabriel Riddle
 

Gabriel Riddle ontwierp deze brievenweger en kreeg op het ontwerp een modelregistratie. Het is Registered Design No.113, dat werd verleend op 28 november 1839. De duur van deze bescherming was drie jaar. De brievenweger is beschreven in Mechanics' Magazine, No.853 van Saturday, December 14, 1839 op pagina 178 en een tekening van de brievenweger staat op de voorkant van het blad afgebeeld. Ook in Duitsland werd aandacht besteed aan de brievenweger van G. Riddle, in Dingler's Polytechnischen Journal 1840, Band 75, Nr. LXXIII, (Seite 430-431) en Abbildung 15 auf Tab.VII. De brievenweger in het ontwerp gaat tot vier ounces dat is meer dan het hier getoonde twee ounces exemplaar. In de tekst van Mechanics' Magazine staat vreemd genoeg dat de weger tot drie ounces gaat. Volgens het artikel was in 1839 1 op de 1000 brieven zwaarder dan ½ ounce, en 1 op de 50.000 zwaarder dan 1 ounce. Het weegbereik zou daarom dan ook ruim voldoende zijn. De maatschaal van deze brievenweger is onderverdeeld per ¼ ounce. Deze waarde werd gebruikt bij brieven naar het buitenland.
Op de ontwerptekening is het onderste deel van de ronde staander vlak gemaakt. Bij de latere werkelijk gemaakte wegers is dit door een ontwerpaanpassing niet meer nodig en is de staander mooi rond gehouden. Op de achterkant van het contragewicht zit een uitsteeksel dat als bewegingsstop dient in de onbelaste situatie. Zonder deze stop zwaait de brievenweger langdurig uit, dit komt mede door de mooie meskantlagering en omdat de briefhouder als tweede slinger werkt. Exemplaren van vier ounces zijn iets bekender, deze zijn 190 millimeter hoog en hebben een voetdiameter van 73 millimeter. Er zijn verschillende uitvoeringen. Wegers met overwegend gladde oppervlakken zoals de hier getoonde, en vergulde exemplaren met florale versieringen erin gegraveerd. Ook glanzende messing uitvoeringen met de Engelse briefposttarieven boven de gewichten op een wat hogere maatschaal.
 

achterzijde weger
achterzijde van de brievenweger
 

Ook zag ik een exemplaar met een gemakkelijker af te lezen ivoorachtige maatschaal. De meeste exemplaren hebben op het contragewicht een kroon met daarboven de naam G. RIDDLE en daaronder LONDON. Het vergulde exemplaar heeft alleen bloemversieringen, geen kroon, naam, of plaats. Ook het Registered Design nummer en de bijbehorende datum staan er niet op. Op mijn exemplaar staat alleen een kroon op het contragewicht en op de gewichtsarm staat het Registered Design No.113, met de bijbehorende datum november 28, 1839. Deze twee ounces Riddle is 129 millimeter hoog, de voetdiameter is 48,6 millimeter. De wegerdelen zijn van messing gemaakt en gezwart. Het meslager is van magnetisch staal. De verschillende onderdelen zitten met schroefdraadverbindingen aan elkaar, zie de middelste foto onderaan deze pagina.
Onderstaand nog wat beelden van deze brievenweger.

weger
tekening op de voorkant van Mechanics' Magazine
No.853 van Saturday, December 14, 1839
 
 
weger
tekening in Dingler's Polytechnischen Journal,
1840, Band 75, Nr. LXXIII, (Seite 430-431),
Abbildung 15 auf Tab.VII
 
Riddle brievenweger
van opzij
 
 
de weger onbelast en belast
animatie: de brievenweger van Gabriel Riddle
onbelast en belast tot twee ounces
[beweeg de aanwijzer over de foto]
Riddle brievenweger
van opzij
 
 
detail 1
de kroon staat op het contragewicht
 
detail 2
de maatschaal tot 2 ounces is per ¼ oz en per ½ oz onderverdeeld
 
detail 3
het uitsteeksel in het contragewicht stopt de beweging
 
detail 4
Registered Design No. 113 van November 28, 1839
 
detail 5
deze briefweger is gemaakt van gezwart messing
 
detail 6
de ronde messing voet
 
detail 7
zicht op de achterkant
 
detail 8
de delen zijn deels losgeschroefd, de maatschaal zit nog geschroefd vast
 
detail 9
onderkant van de messing voet
 
bruine lijn
« verzameling deel 22 «© copyright André Solversie: november 30, 2021