MASCOT
eierweger

maker: Prospectus Manufacturing Company, Minneapolis, Minnesota, U.S.A.
bruine lijn
eierweger, maker Prospectus Manufacturing Company, U.S.A.
Mascot eierweger, U.S.A.
 

Deze eierweger met de naam MASCOT EGG GRADER werd gemaakt door Prospectus Manufacturing Company, uit Minneapolis, Minnesota, in de U.S.A. De kleur van een Mascot eierweger is oorspronkelijk gebroken wit. Op de onderkant is dit nog te zien, zie de middelste foto onderaan deze pagina. De verflaag is op de meeste exemplaren beschadigd. Soms heeft de eierweger een geheel aluminium uiterlijk gekregen doordat alle resterende verf is weggehaald. Mijn exemplaar is lichtgroen gespoten. De sticker is afkomstig van een eierverpakking en hoort niet bij een oorspronkelijke Mascot eierweger. Op andere exemplaren staat in letters MASCOT EGG GRADER op het wegerhuis onder het kijkvenster, ook dat is niet origineel. Een oorspronkelijk wegerhuis is geverfd in gebroken wit, zonder sticker, en is zonder tekst of logo. Ik heb verschillende kleuren wegerhuizen gezien: donkergroen, heel lichtblauw, cremekleurig, gebroken wit, en aluminium. De eiersticker of de belettering Mascot egg grader waren op de meeste overgespoten en anders gekleurde exemplaren te zien.
Dit model eierweger wordt soms de parkeermeter genoemd. Met wat kennis van de parkeergeschiedenis valt dat te begrijpen.
De wegernaam en de maker staan op de wijzerplaat. De bovenste maatschaal gaat van 18 tot 30 ounces per dozijn eieren, of eigenlijk zelfs van 16 tot 32 ounces per dozijn eieren. De onderste maatschaal gaat van 1½ tot 2½ ounces per ei. Onder de maatschaal staat: Made IN USA. Volgens het eierwegerboek North American Egg Scales van Charley Amsbaugh is het wegerhuis gemaakt van pot metal, dit is een allegaartje van metalen met een laag smeltpunt, snel en gemakkelijk en dus goedkoop te verwerken. Elders staat aluminium als materiaal voor het wegerhuis genoemd. Er zou ook een versie voor kalkoeneieren bestaan met een maatschaal van 30 tot 42 ounces
 

achterzijde weger
achterkant van de weger
 

per dozijn, respectievelijk 2½ tot 3½ ounces per ei. In 1931 en 1932 werd er geadverteerd voor deze Mascot egg grader. De wegerbasis is 20,9 bij 7,1 centimeter groot en de Mascot eierweger is 17,5 centimeter hoog. De weger zelf weegt 934 gram. Onderstaand nog wat beelden van de MASCOT eierweger.

van opzij
van opzij
 
 
met en zonder ei
animatie: met en zonder ei
[beweeg aanwijzer over de foto]
 
van opzij
van opzij
 
 
detail 1
de maatschaal boven gaat van 16 tot 32 ounces per dozijn
 
detail 2
de maatschaal gaat onder van 1½ tot 2½ ounces per ei
 
detail 3
helemaal bovenaan staat MASCOT EGG GRADER
 
detail 4
de later aangebrachte sticker
 
detail 5
de eierhouder gezien van voren
 
detail 6
de eierhouder gezien van achteren
 
de weging van een ei
animatie: de weging van een ei
[beweeg de aanwijzer over de foto]
 
detail 8
de onderkant van de Mascot eierweger
 
de twee posities van het contragewicht
animatie: 1 van de 3 wordt gewogen
[beweeg de aanwijzer over de foto]
 
bruine lijn
« verzameling deel 23 «© copyright André Solversie: september 18, 2021