brievenweger

maker Jakob Maul
bruine lijn
brievenweger, maker Jakob Maul
weger, maker Jakob Maul
 

Dit brievenwegertje is van Jakob Maul. Het moderne huidige MAUL-logo staat op de voorzijde en is ook op de weger-onderkant meegespoten. De weger is wettelijk beschermd, dit staat op de onderkant, onder het registratienummer 1019528. Bij welke organisatie is mij niet duidelijk. Deze zelfde weger is ook met het merk Herlitz op de markt. Er zijn meerdere kleuren: zwart, rood, bruin en gebroken wit. Deze weger heeft het bereik 250 gram. Met dezelfde geometriematen is er ook een 500 gramsversie. De weger heeft een eenvoudige nulafstelling: het transparant met daarop de meetwaarden is eenvoudig links in de weger op of neer te schuiven. De maatschaal heeft aan de linkerzijde per 5 gram een afleesstreep. Aan de rechterkant zijn de portotariefgrenzen met strepen aangegeven, namelijk 0, 20, 50, 100 en 250 gram.
 

achterzijde weger
achterkant van de weger
 
weger
 
 
 
figuur 1 van het design patent
Design patent D288,672
uit 1987
weger
 
 
 

De weger is op een internationale markt gericht blijkt uit de meegespoten teksten op de onderkant. Onder elkaar staat er:
          non vérifié par l'état
          interdit à l'usage commercial
          scale not legal for trade
          niet voor handelsdoeleinden

Er is een Amerikaans Design patent op deze weger verstrekt aan Jakob Maul GmbH, als uitvinder staat Gerhard Gohl genoemd. Het patentnummer is D288,672. Het is op 10 maart 1987 voor een periode van 14 jaar verleend. Het uiterlijk van het wegermodel is in 7 figuren duidelijk vastgelegd. Onderstaand nog wat beelden van deze brievenweger.

detail 1
bereik 250 gram
 
detail 2
het moderne MAUL logo
 
detail 3
mooi bruin
 
detail 4
wettelijk beschermd
 
detail 5
teksten op onderkant
 
detail 6
Frans, Engels en Nederlands
 
detail 7
3 jaar garantie
 
detail 8
rood en wit
 
detail 9
gebroken wit
 
bruine lijn
« verzameling deel 3 «        © copyright André Solversie: april 25, 2004