PERRY & CO.
briefweger

wederverkoper in Nederland:
Perry & Co. Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Utrecht
bruine lijn
brievenweger, verkoper Perry & Co.
Perry & Co. briefweger
 

Deze briefweger is ooit verkocht door Perry & Co. vermoedelijk in Amsterdam, de weger heeft gramgewichten van 50, 30, en 10.
Perry en Co. was een Engelse firma die vooral bekend is van stalen schrijfpennen - zie de afbeelding op deze pagina rechtsonder - en fietskettingen. Ze verkochten nog veel meer: schrijfwaren en kantoorbehoeften, messen en scharen, reisartikelen, Engels en Amerikaans speelgoed, toiletartikelen et cetera. De firma startte als James Perry & Co. in 1824 in Manchester en verhuisde later naar Londen. Later volgde er ook een vestiging in Birmingham. Ga voor veel meer informatie naar deze pagina van Gracesguide. Perry & Co. had winkelvestigingen in New York, Berlijn, Brussel, Parijs, Barcelona en Frankfurt am Main.
In 1866 begon de familie Verster in Amsterdam samen met Perry een filiaal met op de gevel: Perry & Co English & American Warehouse. Ze adverteerden onder de naam Perry & Co Kooplieden in Engelsche en Amerikaansche Artikelen.
 
 

achterzijde weger
achterkant van de briefweger
 

Later werd het een zelfstandig Nederlands bedrijf, los van het Engelse moederbedrijf. Er kwamen vestigingen in Den Haag, Utrecht, Arnhem, Rotterdam, Haarlem, en Groningen. In Amsterdam werd deze uitspraak populair: "Wat God niet geeft, geeft Perry". Rond 1919 werden bij Perry en Co. namelijk vullingen voor bustehouders verkocht. Ook de wat minder bekende kreet "Met melk meer mans, met Perry meer sjans" werd gebruikt vanwege deze vullingen.
In 1959 kwam het bedrijf in handen van de Bijenkorf. Het bedrijf werd in 1978 Perry Sport. En in 1984 werd het onderdeel van Vendex International. In 2016 ging het uiteindelijk op in het Engelse JD Sports. [bron: de site winkelstories met Perry Sport sinds 1866]. Voor meer informatie zie ook Perry Sport op Wikipedia
Onderstaand nog wat beelden van deze Perry & Co. brievenweger.

van opzij
van opzij
 
 
de briefweger
Perry & Co. briefweger met drie gewichten in grammen
 
 
van opzij
van opzij
 
 
detail 1
de naam Perry & Co. in het plateau voor de gewichten
 
detail 2
de verticale pijl geeft evenwicht aan
 
detail 3
de gewichten van 50 gram, 30 gram en 10 gram
 
detail 4
het plateau voor de brieven
 
detail 5
van boven
 
detail 6
de onderkant heeft vier cilindrische houten voetjes
 
detail 7
advertentie in het Algemeen Handelsblad van 20 november 1917
 
detail 8
bericht over 50 jarig bestaan van Perry & Co. in Nederland
in het Algemeen Dagblad van 5 september 1916
 
detail 9
advertentie in Vrij Nederland van 24 mei 1941
Steunt de Geallieerde Zaak Door Uitsluitend te Schrijven met
Perry Kroon Pen No. 120
 
bruine lijn
« verzameling deel 26 «© copyright André Solversie: februari 18, 2023