brievenweger

maker: ROWENTA Duitsland
bruine lijn
Rowenta brievenweger
brievenweger
 

Wie dit aparte brievenwegertje heeft gemaakt weet ik niet. Rowenta produceerde de weger niet zelf. Het werd alleen onder de merknaam Rowenta verkocht. Deze naam is op de achterzijde aangebracht. Het is sinds 1913 een merknaam. De naam ROWENTAis ontleend aan RObert WEiNTrAud. Zie hier voor een eerdere brievenweger van Weintraud.
De weger is maar 8 centimeter hoog. Het was bedoeld voor de Duitse markt gezien de aanduiding Gramm. Het bereik is 100 gram. Per 5 gram staat er een maatstreep. Per 10 gram staan er cijfers bij. Het linkerdeel van de maatschaal is gelijk aan het rechterdeel. De weger heeft opvallende stijlvolle banenpatronen op de zijkanten en op het plateau. In Equilibrium, 1989 no. 3 op pagina 1263 staat in figuur 24 een vergelijkbaar wegertje. Het lijkt een schaal in ounces te hebben. Voor de decoratie is daar de kleur blauw gebruikt, hier is dat bruin. Als tijdvak staat er rond 1930 genoemd. De maker van dat wegertje is onbekend.
 

achterzijde weger
achterkant van de weger
 
Equilibrium, 1989,no.3,p1263,fig.24
soortgelijke weger uit
Equilibrium 1989, no.3
 

De onderkant van de Rowenta is met een laag karton bedekt en daarop zit een groen vilten toplaagje. Op de foto rechts staat de Rowenta bij een veel grotere brievenweger. Onderstaand nog wat detailfoto's van dit leuke opvallende brievenwegertje.
 
 
 
 
 
 

klein bij de grote weger
 
 
 
detail 1
fraaie lijnen
 
detail 2
maateenheid GRAMM
 
detail 3
mooie plateau-rand
 
detail 4
knop voor fijnafstelling
 
detail 5
bovenaanzicht
 
detail 6
spiegelende plateauvlakken
 
detail 7
merknaam op achterkant
 
detail 8
links en rechts gelijk
 
detail 9
de merknaam
 
detail 10
zijachteraanzicht
 
detail 11
licht gebogen frontvlak
 
detail 12
zijvooraanzicht
 
bruine lijn
« verzameling deel 3 «        © copyright André Solversie: februari 20, 2017