Haag brievenweger
Bladtitel: APARTE BRIEVENWEGERS
Ph.J. Maul columbus bilateral

Ook in de wegertjeswereld zijn zonderlinge exemplaren te aanschouwen. Sommige wegers zijn leuk om te zien maar hebben een onnauwkeurigheid om U tegen te zeggen. Andere wegers ogen leuk en zijn voldoende nauwkeurig, maar zijn totaal niet geschikt om even snel en handig een brief te wegen. Enkele wegers zijn en leuk om te zien, en nauwkeurig, en handig in het gebruik.

Manne Kuva - Balanssi
afrollende brievenweger
ontwerp Manne Kuva

Een mooi ontwerp van een naar een evenwicht afrollende brievenweger is "Balanssi" gemaakt door Manne Kuva uit Finland. Hij maakte het in het kader van een ontwerpwedstrijd in 1998 genaamd PUUN AIKA, tijdperk van het hout. De ontwerpen van houten voorwerpen waren bedoeld als geschenk voor VIP's die Helsinki bezochten als de Europese Culturele hoofdstad in het jaar 2000. Manne Kuva gebruikte gelamineerd hout, een stalen kogel en een stalen pennetje. Helaas is er maar één exemplaar gemaakt. (Brievenweger is in het Fins: kirjevaaka).

Fly Aweigh - briefweging
briefweging
 
Fly Aweigh - John McMillan
Fly Aweigh brievenweger
ontwerp John McMillan
pelikaan weegt brief
animatie van mobilebeweging
klik geeft start

Een leuke combinatie van een vogel mobile en een brievenweger is ontworpen door de Amerikaan John McMillan. De vogel is een goedogend object. Je hoeft niet naar deze brievenweger te zoeken, hij hangt duidelijk in het zicht gereed voor gebruik. Het ontwerp is met een Amerikaans patent beschermd op 20 april 1999. Er zijn drie uitvoeringen gemaakt. De hier afgebeelde pelikaan, een adelaar en een blauwe reiger. Nog te koop voor 44.50 US Dollars, exclusief verzendkosten.

combihaaiHaai, een combinatie van brievenweger-briefopener, materiaal roestvast staal. Een handweger met ophang-kettinkje, dat in de sleuf op meerdere weegposities gezet kan worden. De brief klemt in de haaienbek. knop naar Simplicitas - Zweden   Epistola
Epistola, een combi van brievenweger/briefopener, materiaal roestvast staal. Een handweger met potlood-ophanging ontwerp Teo Enlund, Simplicitas AB, Zweden

De wet van de oude Archimedes werd van stal gehaald voor onderstaande brievenwegers. De wegers zijn leuk om te zien maar tamelijk onpraktisch in het gebruik, het kenmerk van veel design. Regelmatig water tappen is noodzakelijk om het weegbereik te behouden. De nauwkeurigheid laat veel te wensen over doordat de drijver langs de bekerwand sleept. Het glijden zou iets verbeteren door een afwasmiddel aan het water toe te voegen. Gebruik van gedistilleerd water, liefst met toevoeging van wat azijndruppels, wordt aanbevolen om kalkvorming tegen te gaan. Dr. Haag claimt een nauwkeurigheid van ± 2 gram. In 1786 kreeg Samuel Miller een Brits patent, met het nummer 1545, op een fors grotere uitvoering van deze weger. Er diende dan ook levend rundvee op de veemarkt van Londen gewogen te worden. In 1879 kreeg J. Deschamps een Brits patent, met nummer 3171, op een hydraulische balans. Volgens een bron, Equilibrium pp.509-510, bestaan er oudere (Britse?) patenten op de hydraulische balans. In Duitsland diende Dr. Haag in 1982 een patentaanvraag in, deze is met Duits patentnummer 3206959 A1 in 1983 gepubliceerd. Uiteindelijk zou in juli 1986 het patent verleend zijn. Deze weger is door M&M -made in W.Germany- onder Art.Nr.687-5 als Universalwaage in de handel gebracht. In Nederland komt Arnout Visser (in 1990/1991/1993?) met zijn natte Archimedes-brievenweger. De afmetingen en het materiaal zijn iets anders. Dr. Haag gebruikt breekbaar hard plastic. Visser het duurzamere, en veel duurdere, pyrex-glas.

weger Arnout Visser
Archimedes brievenweger
design Arnout Visser, NL
Duitse Archimedes weger
 Archimedes brievenweger
 ontwerp Dr. Haag Design, D
PTT-kantelweger
PTT-Post kantelweger, de brief 
in de 50 gram-sleuf laat de weger
niet kantelen, in de 20 gram-sleuf
gebeurt dit wel: deze brief weegt
dus tussen de 20 en de 50 gram.
(animatie)   

Van de Nederlandse Posterijen komt de kantelweger. Dit handige brievenwegertje was in 2000 tijdelijk een gratis actie-artikel. De weger is van stevig karton en werd als vouwplaat geleverd.

knop naar Tamussimo pagina
       brievenwegertje van designer
        Christoph Tamussino uit 1993
rollende wegerRollende brievenweger, een ontwerp van Johannes Geyer, 1988 Duitsland. Een brief in sleuf op kopse kant linksboven, laat de weger verrollen. Een kogeltje in de groef rolt naar de nieuwe evenwichtspositie. Naast de groef staan drie waarden: 0, 20 en 50 gram. Gepatenteerd in 1988. Het ontwerp werd in 1992 met een prijs bekroond, de weger kreeg de naam HOOPEE.

Haolong Ma - letter balance
afrollende brievenweger
ontwerp Haolong Ma

Eveneens een mooi ontwerp van een naar een evenwicht afrollende brievenweger is gemaakt door Haolong Ma uit China, nu wonend in de U.S.A. Het ontwerp werd gemaakt in het kader van een class project op de Central Academy of Arts and Design in China in maart 1998. Helaas is er maar één prototype gemaakt. De weger geeft de grenswaarden 20, 40 en 60 gram aan. Op de weger staat heel klein in het rood de naam: dream design.
 
 

Haolong Ma - letter balance
afrollende brievenweger
ontwerp Haolong Ma

Naast de combinatie van briefopener en -weger, bestaan er wegers in penvorm en in combinatie van pen en brievenweger.

weger in penvorm
gebruiksklaar
  brievenweger in
  penvorm, USA
combi van weger en pen      afleesschaal weger
combi van pen en brievenweger, USA


« startblad «                  © copyright André Solversie: februari 10, 2015