balans brievenweger
Bladtitel: LINKS
balans brievenweger

VERENIGINGEN voor VERZAMELAARS van (BRIEVEN-)WEGERS en/of GEWICHTEN
Nederland: GMVV
Duitsland: Mass und Gewicht
Amerika: ISASC
Europa: ISASC (Europe)

VERZAMELAARS van GEWICHTEN
foto bakkerijgewichten van Tjark DolfingEen informatieve site -gemaakt door Tjark Dolfing- over oude Nederlandse loden blokgewichten is te vinden op www.lodenblokgewichten.nl. Met informatie over loden blokgewichten. Met determinatie, literatuur en links.
 
 
 
 
 
  foto gewichtjes Gerard WarburgEen informatieve site -gemaakt door Gerard Warburg- over oude Nederlandse gewichten is te vinden op www.oudegewichtjes.nl. Met informatie over knopgewichten en meer geronde druppelknopgewichten. Met determinatie, literatuur en links.
 
 
 
  foto opiumgewichten van Mark van HierdenEen informatieve site -gemaakt door Mark van Hierden- over opiumgewichten uit Thailand, Laos en Cambodja is te vinden op www.opiumgewichten.nl. Met informatie over deze ook wel dierengewichten genoemde opiumgewichten, Verder determinatie, voorbeelden en links.
 
 
 
 

VERZAMELAARS van BRIEVENWEGERS
Logo van Scales and Weights.comEen uitgebreid en informatief internetadres op het gebied van wegers en gewichten is SCALES-AND-WEIGHTS.COM, de site van Matthias Hass in Duitsland. Deze Engelstalige! website met honderden foto's toont een scala aan brievenwegers. Daarnaast zijn er veel foto's van andere weegschaaltypen, zoals de commerciële of handelsweegschalen, analytische weegschalen, apothekersweegschalen, muntenwegers en opiumwegers. Ook aan allerlei soorten gewichten wordt ruim aandacht gegeven.
 

TWEEDEHANDS BRIEVENWEGERS
Voor een startende verzamelaar zijn op vlooien- en rommelmarkten nog redelijk geprijsde wegertjes vinden.

BRIEVENWEGERS op INTERNET-VEILINGEN
Op de grotere veilingsites worden ook brievenwegers aangeboden. Verkopers geven een korte beschrijving en meestal wat foto's. Alleen al vanwege de foto's is het aardig om regelmatig een kijkje te nemen, er zitten soms fraaie en bijzondere exemplaren bij. Bij het aankoopbedrag op de veiling, komen verzendkosten en soms servicekosten van het betaalkanaal. De verzendkosten naar Nederland staan meestal niet van te voren aangegeven op de buitenlandse veilingsites. Bovendien kan de douane er nog aan te pas komen. Informeer daar eerst om onaangename verrassingen te vermijden.

Ruim aanbod is er op de Duitse en op de Amerikaanse eBay

PATENTEN ZOEKEN ook over (brieven-)wegers:
 
US PATENT OFFICE
Bij het United States Patent and Trademark Office zijn alle Amerikaanse patenten vanaf 1790 te zien. De weg vinden op het USPTO vergt wat tijd, maar alles is uiteindelijk op het beeldscherm te krijgen. De patentpagina's zijn TIFF (G4)-bestanden, die niet met de standaard Microsoft Internet Explorer te laden zijn. Het is nodig eerst een plug-in te installeren. AlternaTIFF levert een goede. Er wordt een registratie gevraagd, maar de plug-in is gratis.
US PATENT OFFICE full text and image Database
Is het patentnummer bekend dan is eenmalig invoeren en doorklikken voldoende om het patentnummer als aanklikbare link in het volgende venster te zien verschijnen. Druk de Shift-toets in en klik dan op de patentnummer-link, dit opent een nieuw apart venster.
Is het patentnummer onbekend, dan zijn via het vaststellen van de patentklassen (=classes en sub-classes), lijsten van patentnummers te achterhalen. Deze lijsten zijn te kopiëren naar Excel. Dit is weliswaar omslachtig maar uiteindelijk valt zo een kompleet overzicht te genereren.
 
ESP@CENET NL
Europa loopt qua toegankelijkheid duidelijk achterop. Het European Patent Office overkoepelt een reeks landen met elk hun eigen Esp@cenet patentenzoeker. Bij een beperkt aantal landen is hun eerste patent ermee in beeld te krijgen. Esp@cenet NL
 
DEPATISNET
Veel beter kun je patenten opzoeken bij het Duitse DEPATISNET. In de "Einsteiger" modus zijn ook de US patenten als pdf-bestanden te downloaden. De site is ook in het Engels beschikbaar. [switch op het scherm bovenaan rechts]

METROLOGIE ook over (brieven-)wegers
Scientific Instrument Society   wetenschappelijke metrologie
OIML International Organization of Legal Metrology - wetenschappelijke metrologie
WELMEC Europees samenwerkingsinstituut voor Metrologie
BIPM Bureau International des Poids et Mesures / International Bureau of Weights and Measures
British weights, names of makers etc. veel gewichtige Britse informatie
Scientific Instrument Museum van Robert A. Paselk
DIVERSEN
Bath postmuseum UK
Sammler.com Duitse verzamelaars site (Duits en Engels)
SammlerNet een uitgebreide verzamelaars site (Duits)

« startblad «                  © copyright André Solversie: januari 20, 2021