FABIAN
Celler eiersorteerweger

maker: August Fabian München-Großhadern, Duitsland
bruine lijn
eierweger, maker August Fabian
Fabian eiersorteerweger
 

Deze eierweger is afkomstig uit Duitsland en werd gemaakt door August Fabian uit München-Großhadern. De datering van dit exemplaar is dankzij twee ijkstempels in het fabrieksplaatje vrij eenvoudig: 1956-1964. Er ontbreekt een verzegelingslood door een huisbevestigingsschroef en de grondplaat. Dat lood had ook een jaaraanduiding en een banderole van het betreffende Duitse ijkkantoor. Ik heb een Gebrauchsmuster-aanvraag dat is een goedkoop Duits patent, met deze eierweger kunnen vinden op naam van August Fabian. De aanvraag is gedaan op 19 april 1956 en werd op 28 juni 1956 openbaar gemaakt. De weger wordt voluit Eiersortierwaage genoemd ofwel eiersorteerweger. Het bijzondere van het wegermechanisme is de magnetische demping. Dit zorgt voor een snelle korte weegtijd. De Fabian was de eerste eierweger met dit type bewegingsdemping. Vrij snel werd dit ook op de Hartner eierweger toegepast.
De maatschaal op deze eierweger gaat van 30 tot 80 gram. Er boven staan de eiergewichtsklassen met rode letters. Klein = 30g-45g; D = 45g-50g; C = 50g-55g; B = 55g-60g; A = 60g-65g; S = 65g-80g. De onderdelen van deze eierweger zijn oerdegelijk gemaakt. Het wegerhuis is samengesteld uit magnetisch staalplaat. De basisplaat is van gegoten aluminium. De weger heeft meskantlageringen op de voornaamste draaipunten om nauwkeurig en gevoelig te bewegen. De Fabian heeft geen transportbeveiliging. Deze eierwegers werden jaarlijks geijkt. Ook het controlegewicht werd geijkt en werd bij goedkeuring ook voorzien van een ijkstempel. Het hier gefotografeerde controlegewichtje is niet origineel. Het wegerhuis beschermt het mechanisme redelijk en de aanwijzer en de wijzerplaat zitten achter glas. De afmetingen van de basisplaat zijn 29,5 x 14,0 cm. Het wegerhuis is 24,5 cm hoog. De hoogte tot en met de lege eierhouder is 31,0 cm. De
 
 

achterzijde eierweger
achterkant van de Fabian eierweger
 

Fabian eierweger zelf compleet met het controlegewichtje weegt 2630 gram. Het merkplaatje voor op de basisplaat geeft de funktie: EIERSORTIERWAAGE, heeft het ingeslagen identificatienummer 258, en links het toelatingsteken in de vorm van een hoekige Z, met daar bovenin de letter L, de kenmerkende letter voor Eiersortierwaagen, en daar onderin het toelatingsnummer 301p. Die p staat dan voor probeweise Zulassung, dat wil zeggen staat voor een voorlopige toelating. [informatie ontvangen van Claus Borgelt, hoofdredacteur van Mass und Gewicht, waarvoor hartelijk dank]. Onderaan op het merkplaatje staat de naam en vestigingsplaats van de fabriek: A. Fabian, München-Großhadern. Op de onderste strook staan naast een banderole van het ijkkantoor de jaarstempels van 1956 en 1964. De grondplaat staat op drie steunpunten, een vast en twee verstelbaar. De grondplaat heeft vooraan goed zichtbaar een libel, een waterpas. Met de twee voorste verstelbare steunen en de libel is de eierweger snel waterpas te krijgen. De Op het frontvlak staat een Fabian logo met daaronder de tekst Celler Eiersortierwaage. Hoelang Fabian deze eierwegers heeft verkocht is mij nog niet bekend. Er volgt later een artikeltje over deze eierweger. Onderstaand nog meer beelden van deze forse FABIAN eiersorteerweger.

met en zonder ei
[beweeg aanwijzer over de foto]
animatie: zonder en met een ei in
het schaaltje van de eierweger
test met controlegewicht
[beweeg aanwijzer over de foto]
animatie: het controlegewicht van voor
de weger naar in het eischaaltje
detail 1
voorkant wegermechanisme
 
detail 2
achterkant wegermechanisme
 
detail 3
testweging met zwaar ei in klasse S
 
detail 4
de eierweger compleet met wegerhuis
 
detail 5
weging ei 56g
 
detail 6
weging ei 71g
 
detail 7
de tekeningen van de Gebrauchsmuster-Anmeldung van april 1956
 
detail 8
de maatschaal start op 30 gram
 
detail 9
de maatschaal is goed af te lezen zowel in
eiergewichtsklassen als in grammen
 
detail 10
de maatschaal eindigt op 80 Gramm
 
detail 11
gedemonteerde eierhouder van boven
 
detail 12
eierhouder op het mechanisme
 
detail 13
ei ligt in de houder
 
detail 14
twee blokken met meskantlageringen
 
detail 15
messing hulpstang houdt eistang rechtop
 
detail 16
messing contragewicht
 
detail 17
check met het 50 grams controlegewicht
 
detail 18
weging met ei van 56 gram
 
detail 19
weging met ei van 56 gram
 
detail 20
de magnetische demping achter de wijzerplaat
 
detail 21
het Fabian logo
 
detail 22
de gemonteerde eierhouder van boven
 
detail 23
de libel waterpas
 
detail 24
het fabrieksplaatje
 
detail 25
links bij de onderrand een ijkkantoor banderole
en de jaarstempels van 1956 en 1964
 
detail 26
controle gewicht van 50 gram [niet origineel]
 
detail 27
deze messing stelvoet zit links
vooraan op de grondplaat
 
detail 28
onderkant van de aluminium grondplaat
 
met en zonder ei
[beweeg aanwijzer over de foto]
animatie: met eieren voor en in de eierwegers
van Hartner links en van Fabian rechts
bruine lijn
« verzameling deel 17 «© copyright André Solversie: mei 27, 2016