WMF
brievenweger
No. 325

maker: Württembergische Metallwarenfabrik, Gieslingen/Steige, Duitsland
bruine lijn
brievenweger, maker WMF, Duitsland
WMF No.325 brievenweger met postzegeldoosje
 

Opnieuw een brievenweger afkomstig van de Württembergische Metallwarenfabrik uit Gieslingen/Steige in Duitsland. Deze weger is op de onderkant en op de achterkant van het postzegeldoosje gemerkt. Onderop staat het nummer 325. In een catalogus is dat terug te vinden als Briefwage modelnummer 325. Aan de achterkant staat de letter B, en OX, dan een logo van WMF en dan I/O. De letter B betekent dat de wegervoet van Britannia metaal, een legering van tin (92%) met antimoon (6%) en koper (2%). OX betekent dat het zilver-oppervlak kunstmatig donkerder is gemaakt. Het WMF logo in het vierkant met de horizontale steepjes met daarop een ruit met een struisvogel en de letters WMF G, dateert uit de periode 1903-1910. De aanduiding I/O betekent dat er 1 gram zilver per vierkante decimeter is aangebracht. Een andere bron zegt dat de normale hoeveelheid zilver per oppervlakteeenheid is aangebracht, dat is tamelijk vaag. Ook op de rand van het briefplateau staan de letters I/O. De informatie over WMF heb ik grotendeels gevonden op de Pewterbank en op de volgende ASCAS pagina. Zoek op eerstgenoemde site op WMF.
Op de maatschaal van de brievenweger staat de Franse maateenheid GRAMMES. Deze brievenweger zal daarom gemaakt zijn voor verkoop in Frankrijk. De schaal gaat tot 50 gram en heeft per vijf gram een maatstreep. Tussen 10 en 20 gram staat er zelfs per gram een streepje.
Er bestaan veel meer brievenwegermodellen van WMF, zie bijvoorbeeld WMF brievenweger, de WMF No.117, ook deze WMF brievenweger, deze WMF No. 525, en deze WMF No. 229. Het zijn vooral verschillen in de uitvoering van de wegerbasis. Enkele modellen hebben een postzegeldoosje, zoals hier getoond, andere modellen een inktstel, weer andere uitgebreidere modellen een inktstel, een envelophouder, inktvloeier of blotter, penhouder, postzegeldoosje en een thermometer. Deze wegers worden snel zwart en dof. Ik heb deze weger voor de foto's opgepoetst. Onderstaand nog wat beelden van deze WMF brievenweger met postzegeldoosje.

achterzijde weger
achterkant van de brievenweger
 
zijaanzicht weger
zijaanzicht
 
 
het postzegeldoosje open
animatie: openen en sluiten van het
drievaks postzegeldoosje
[beweeg de aanwijzer over de foto]
zijaanzicht weger
zijaanzicht
 
 
detail 1
de maat staat in Grammes aangegeven
 
detail 2
tussen 10 en 20 staat er bij elke gram een streep
 
detail 3
het weegbereik is 50 grammes
 
detail 1
op binnenkant deksel I/O en het nummer 48
 
detail 2
voorzien van sierlijke patronen
 
detail 3
op de onderkant staat het modelnummer 325
 
detail 4
nummer 48 op de onderkant van het postzegeldoosje
 
detail 5
de nog schoon te maken wegerbasis
 
detail 6
de deels gedemonteerde weger
 
detail 4
de merktekens op de achterkant van de wegervoet
 
detail 5
achterkant wegerbasis
 
detail 6
I/O merk op de rand van het briefplateau
 
detail 5
de nog niet schoongemaakte weger
 
detail 4
nog niet schoongemaakt
 
detail 6
afgebeeld in een WMF catalogus
 
bruine lijn
« verzameling deel 22 «© copyright André Solversie: mei 31, 2021