brievenweger op houten voet met
ingelegde strookjes messing

onbekende maker, Frankrijk
bruine lijn
brievenweger, maker onbekend
brievenweger met ingelegde messing strookjes
 

Dit model brievenweger komt onmiskenbaar uit Frankrijk. Er staat geen logo of merk op. Het weegbereik is 100 gram, per vijf gram staat er een maatstreep en de bijbehorende maat in cijfers. De aanduiding voor de maateenheid grammes, Gramm, gram, Gr. of G ontbreekt. Deze brievenweger is 160 millimeter hoog. De diameter van de wijzerplaat is 78,5 millimeter, het briefplateau is 63 millimeter. Vergelijkbare modellen, met ook een centrale verticale staander, gaan vaak tot 60 gram. De voet van dit model brievenweger kent veel verschillende uitvoeringen. Rechthoekig bruin hout, al dan niet met messingkleurige sierranden en al dan niet met messing strookjes ingelegd, zwarte houten ronde voet, rechthoekige zwarte houten voet met zilveren sierrand, ronde voet van marmer in verschillende kleuren, et cetera. Deze brievenweger heeft twee vaste bolvormige voetjes en de messing stelschroef vormt het derde instelbare steunpunt. Samen vormen ze een stabiele driepunts ondersteuning.
In mijn verzameling werden eerder gelijke wegermodellen getoond, wel met steeds een andere wegervoet, zie hier, hier, en hier. Die drie wegers hebben een weegbereik van slechts 60 gram.
Onderstaand nog wat beelden van deze Franse brievenweger op een houten voet met ingelegde messing strookjes en een messing kleurige sierrand.

achterzijde weger
achterkant van de brievenweger
 
wijzerplaat weger
ronde wijzerplaat
 
 
de maatschaal
maatschaal tot 100 gram met per vijf gram een streep
 
 
achterkant weger
achterkant met hefbomen mechanisme
 
 

detail 1
onbelast
 
detail 2
belast met 50 gram
 
detail 3
belast met 100 gram
 
detail 4
het briefplateau is hier losgenomen van het verticale wegerdeel
 
detail 5
de messing nulstelschroef
 
detail 6
op de onderkant twee vaste bolvoetjes en een instelbaar steunpunt
 
bruine lijn
« verzameling deel 22 «© copyright André Solversie: september 5, 2021