NARCISSE BRIAIS
brievenweger
voor gebruik in Spanje

maker: Narcisse Briais, Parijs, Frankrijk
bruine lijn
brievenweger, maker Narcisse Briais
Spaanse versie van de Briais brievenweger
 

Dit is een heel oude brievenweger. Het is een ontwerp van Narcisse-Eugène Briais uit Parijs in Frankrijk. Het ontwerp werd op 11 juli 1856 beschermd met een patent FR28419. De mooie titel van het patent luidt: Brevet d'invention pour des perfectionnements apportés aux balances dites pèse-lettres. Daarna volgde nog wat toevoegingen aan het patent in 1857 en 1858. Van dit model bestaan verschillende uitvoeringen. Er bestaan verschillen van het houten deel en van het briefplateau. In het boek Pèse-lettres ou Balances postales, guide de collection en français van Williams Archambaud staan foto's van diverse varianten. Ook staat er het genoemde patent in, met de tekst en de figuren. Eerder is op deze website een iets dikkere en gehavende uitvoering getoond, zie hier en zie ook de drie foto's onderaan deze pagina.
Het NB-logo, het bekende beeldmerk van Narcisse Briais, staat nog niet op deze brievenweger. Wel staat er achterop een eerste ander beeldmerk. In een ovaal staat N. Briais, daaronder staat BREVETÉ (= gepatenteerd) en daaronder de afkorting S.G.D.G. (= zonder garanties van de overheid). Narcisse Briais was een Franse instrumentmaker die brievenwegers en balansen vervaardigde tussen 1859 en 1886. Het N.B. logo zou vanaf 1876 ingevoerd zijn. Na 1886 nam G. Restorf het bedrijf over en bleef het N.B. logo gebruiken. In 1914 stopte Restorf het bedrijf. Daarna werd door M. Ducos 1915-1926 en van 1927-1931 door M. Guérin het N.B. logo nog steeds op brievenwegers gebruikt (bron: Le Système métrique 1997-3, pagina 1124). Van Narcisse Briais, of van zijn opvolgers, zijn al eerder brievenwegers getoond, zie de fotografische weger, de Loth weger, de kruiden- & poederweger, en het déposé wegertje.
Ik heb eerder exemplaren van deze houten brievenweger gezien voor gebruik in Frankrijk, in Italië, in België, en nu dus ook voor gebruik in Spanje. PESE-LETTRES staat op andere exemplaren op de plaats van het land.
 

achterzijde weger
achterkant van de ESPANA brievenweger
 

Het weegbereik van deze Spaanse versie van 4 Onza staat links op de maatschaal en is in halve Onza onderverdeeld. De Onza is vergelijkbaar met de Engelse ounce en zal 28,35 gram zijn. Rechts op de maatschaal staan de waarden 1 tot en met acht. Deze tarief?-eenheid is mij nog niet duidelijk. De brievenweger is 18 cm hoog, de grootste houten diameter is 9,7 cm, de kleinste houten cilinder is 3,5 cm rond en de diameter van het briefplateau is 7,2 cm. De aanwijzer was afgebroken, zoals meestal het geval is met brievenwegers van dit model. Op enkele foto's ontbreekt de aanwijzer nog. Ik heb een vervangende aanwijzer van messing gemaakt om de brievenweger weer compleet te maken.
Onderstaand nog wat beelden van deze oude brievenweger van Narcisse Briais voor Spaans gebruik.

van opzij
van opzij
 
 
 
onbelast en belast
animatie: onbelast en belast met 100 gram
[beweeg de aanwijzer over de foto]
een complete aanwijzer ontbreekt hier nog
 
van opzij
van opzij
 
 
 
detail 1
het opvallend opengewerkte briefplateau
 
detail 2
het briefplateau is 0,5 millimeter dik
 
detail 3
een houten steeltje dient als verbinding met de verticale wegerbuis
 
detail 7
lichtspel
 
detail 8
wegerhuis en het briefplateau
 
detail 9
lichtspel
 
detail 10
op zijn kant
 
detail 11
er is een complete aanwijzer aangebracht
 
detail 12
onderkant
 
detail 13
van onder op zijn kant
 
detail 14
de revisie aanwijzer
 
detail 15
van boven op zijn kant
 
detail 4
weegbereik 4 onza
 
detail 5
ESPANA
 
detail 6
het brieftarief?
 
detail 16
op de achterkant van de brievenweger staat in een ovaal:
N. BRIAIS
BREVETÉ
S.G.D.G.
detail 17
ESPANA
 
detail 18
het bijzondere opengewerkte briefplateau
 
 
 
detail 19
de Spaanse versie naast een dikkere Franse versie
schuin van boven gezien
 
detail 20
de Spaanse versie naast een dikkere Franse versie
van voren gezien
 
detail 21
de Spaanse versie naast een dikkere Franse versie
schuin van onderen gezien
 
bruine lijn
« verzameling deel 25 «© copyright André Solversie: september 16, 2022