BRIEFBALANS
S. MORDAN & CO.

maker: Sampson Mordan & Co., Londen, Engeland
bruine lijn
balans, maker Mordan, Engeland
briefbalans maker S. Mordan & Co. uit de periode 1871 - 1885
 

Deze briefbalans is gemaakt door Sampson Mordan & Co uit Londen in Engeland. S. Mordan & Co. heeft heel veel verschillende balansen gemaakt. Kenmerken degelijk, kwaliteit, vakwerk. Daarnaast maakte het bedrijf vooral vulpotloden, passers, sloten en gouden en zilveren luxe voorwerpen. Sampson Mordan (1770-1843) startte in 1815 zijn eigen firma. In oktober 1823 begon hij een samenwerking met Gabriel Riddle, dit duurde tot 20 december 1836. Daarna ging hij weer met een eigen firma door. Na zijn dood in 1843 namen zijn zoons Sampson Jr en Augustus het bedrijf over. Na 1898 ging het bedrijf door onder de naam S. Mordan & Co. Ltd. In de tweede wereldoorlog werd het bedrijf plat gebombardeerd. In 1952 werd het vrijwillig geliquideerd. De hier getoonde balans met de vijf bijbehorende gewichten is lastig te dateren omdat de geldende Engelse posttarieven niet op deze balans zijn aangebracht. De gewichten zijn 2, 1, ½, ¼ ounce, en 4 drams dat is gelijk aan ¼ ounce, dat is samen 4 ounces.
 

achterzijde weger
achterkant van de balans
 

De kwart ounce werd in de begintijd van de Engelse post gebruikt als een gewichtsgrens voor brieven naar het buitenland. Voor post naar Frankrijk werden ook ⅓ ounce en ⅔ ounce als gewichtsgrenzen gebruikt. Halve ounces werden binnen Groot Britannië gebruikt in de periode van 1839 tot 5 oktober 1871. Vermoedelijk dateert deze balans uit de periode 1839 - 1871.
Op de onderkant van de houten basis zit een dun beschermlaagje. Daar is het nummer 1328 ingeslagen. Daarvan ken ik de betekenis niet. De afmetingen van de houten basis zijn 15,7 bij 8,9 bij 2,1 centimeter. De diameter van het briefplateau is 4,7 centimeter, het plateau voor de gewichten is 3,8 centimeter rond. De balans is 7,2 centimeter hoog.
Op deze website eerder getoonde door Mordan gemaakte briefbalansen zijn de Parkins & Gotto, deze Mordan, deze Mordan, en deze Mordan. Het vaste middendeel van de balansen verschilt in geometrie, de briefplateaus zijn rond of rechthoekig, de houten basis staat al dan niet op vier voetjes, het aantal en grootte van de gewichten varieert, etc., etc.
Onderstaand nog wat beelden van deze balans van S. Mordan & Co. uit London.

van opzij
van opzij
 
 
de Mordan balans van voren
het vaste middendeel heeft een klokvorm
 
 
van opzij
van opzij
 
 
detail 1
de naam van de maker
 
detail 2
een dikke houten basis
 
detail 3
de vestigingsplaats
 
detail 4
rechte verticale steel onder het gewichtsplateau
 
detail 5
de verticale pijl geeft het evenwicht aan
 
detail 6
rechte verticale steel onder het briefplateau
 
detail 7
de balans compleet met de gewichten
 
detail 8
de gewichten eruit gehaald
 
detail 9
de balans en de vijf gewichten
 
detail 7
het gewicht van twee ounces
 
detail 8
het 4 drams gewicht naast de gestapelde ounce gewichten
 
detail 9
de merken op de onderkant van het twee ounces gewicht
 
detail 7
ondersteboven
 
detail 8
de onderkant
 
detail 9
het nummer 1328 op de onderkant
 
bruine lijn
« verzameling deel 26 «© copyright André Solversie: november 28, 2023