intarsie patroon schotel

ERHARD & SÖHNE
brievenweger
op sierschotel

maker sierschotel: Erhard & Söhne, Schwäbisch Gmünd, Duitsland
maker wegerdeel: Philipp Jakob Maul, Hamburg, Duitsland
intarsie patroon schotel
bruine lijn
brievenweger, op Erhard & Söhne schotel
brievenweger, op Erhard & Söhne schotel
 

Het bijzondere van deze brievenweger is de sierschotel. Het wegermechanisme is bekend als model Fertig van Philipp Jakob Maul uit Hamburg in Duitsland. Het Fertig patent DE228054 dateert van 1909 en werd in 1910 openbaar. Elders op deze website staan nog andere uitvoeringen van Fertig-wegers, zie bijvoorbeeld deze met links naar andere Fertig-wegers.
De wegervoet is gemaakt door Erhard & Söhne uit Schwäbisch Gmünd in Duitsland. De voet heeft een wortelhouten toplaag met daarin ingelegd een mooi patroon van messing. Deze Intarsia-maaktechniek werd beschermd met enkele patenten. Het vroegste patent AT8914 werd in mei 1902 in Oostenrijk verleend aan Ernst Hugendubel uit Stuttgart. In Duitsland werd door dezelfde Ernst Hugendubel uit Stuttgart op 24 februari 1903 het patent DE148510 verkregen op de werkwijze om metaalintarsia in hout in te leggen. Deze Hugendubel had samen met Theodor Bücher een bedrijf in paraplu's. In 1904 kwam Theodor Bücher in dienst bij Erhard & Söhne en de messing-inlegtechniek in wortelhout werd daarna onder leiding van Theodor Bücher bij Erhard & Söhne uitgebreid op allerlei luxe producten toegepast. Er werden door meerdere ontwerpers en kunstenaars allerlei fraaie patronen bedacht en in het bedrijf als product uitgevoerd.
Het bedrijf Erhard & Söhne werd opgericht in 1844. Rond 1900 waren er 3000 werknemers! Tussen 1900 en 1910 exporteerde het bedrijf veel van hun bijzonder goed uitgevoerde poppenhuisproducten naar Amerika. Eerder heb ik een vuurverguld poppenhuis-brievenwegertje gemaakt door Erhard & Söhne getoond, zie hier.
Op een op het internet gevonden Erhard catalogusblad staan vier verschillende brievenwegers naast elkaar, zie lager op deze pagina. Links staat het hier getoonde Fertigmodel met een schotel als voet, dan twee wegers met een nulstelschroef in de wegervoet en uiterst rechts een Fertigmodel zoals eerder getoond, zie deze brievenweger op siervoet. Naast de hier afgebeelde wegervoet met
 

achterzijde weger
achterkant van de weger
 

gekromde messingbanen uitlopend in blaadjes bestaat er ook nog een Erhard wegervoet met een strak vierkantig patroon van in hout ingelegd messing, zie de foto lager rechts op deze pagina.
De weger is 140 millimeter hoog, het briefplateau is 68 mm rond, de diameter van de sierschotel is 98 mm, de schotelrand is 15 mm hoog. Het weegbereik is 100 gram met per gram een maatstreep. De waarden, 0, 15, 20, 40, 50, 60, 80, en 100 staan er in cijfers. Op de aanwijzerarm staat de afkorting DRP (= Deutsches Reich Patent). De aanwijzerarm is op het einde verzwaard met een messing rond staafje, op het zichtvlak staat het M logo van Philipp Jakob Maul, en in heel kleine nauwelijks leesbare letters Fertig. De schotel is samengesteld, het intarsiedeel is een apart deel dat op de schotelbodem geklemd staat, zie de foto's onderaan de pagina. De foto's tonen de nog ongepoetste weger, ook een briefplateau en aanwijzerstrip ontbraken. De briefweger is compleet gemaakt en weer glanzend gepoetst. Onderstaand nog wat beelden van deze mooie bijzondere Erhard & Söhne brievenweger.

van opzij
van opzij
 
 
met 50 gram erop
animatie: met 50 gram op het briefplateau
[beweeg de aanwijzer over de foto]
 
van opzij
van opzij
 
 
detail 1
de maateenheid Gr. staat voor gram
 
detail 2
het M logo met daarin heel klein Fertig
 
detail 3
het weegbereik is 100 gram
 
detail 4
het intarsievlak van de schotel is hoger in het midden
 
detail 5
de onderkant met 3 steunpunten en de bevestigingsmoer in het midden
 
detail 6
de onderkant van het messing briefplateau
 
detail 7
de onderkant van het intarsievlak toont het soldeer waarmee
het messing op de drager van gaas is vastgezet
 
detail 8
in de aanwijzerarm staat DRP
 
detail 9
het gepoetste intarsiedeel
 
 
detail 7
het opgepoetste intarsiedeel
 
detail 8
de weer samengestelde weger met de sierschotel
 
detail 7
een oud logo van
Erhard & Söhne
 
detail 8
Erhard & Söhne maakte vier verschillende uitvoeringen (plaatje uit catalogus, bron internet)
het model met de sierschotel staat hier links
 
detail 9
een recenter logo
van Erhard & Söhne
 
detail 7
de siervoet van een andere Erhard brievenweger
 
detail 9
Erhard & Söhne maakte ook deze strakke wegervoet
 
detail 7
de gedemonteerde delen, drie vulringen in de messing schotel, de
bevestigingsmoer en het wegermechanisme, en het intarsiedeel
 
detail 8
de nog incomplete ongepoetste Erhard brievenweger
 
detail 9
de verrassende onderkant van het intarsiedeel
 
 
bruine lijn
« verzameling deel 28 «© copyright André Solversie: maart 31, 2025